Ağız ve diş sağlığı beslenme ve sindirimde büyük bir önem teşkil etmektedir. Köpek ve kedilerde en çok rastalanılan ağız hastalıkları dişeti hastalıkları veya periodontal hastalıklardır. Diş ve dişeti arasında salya, bakteriler ve gıda parçalarının birikmesi plakların oluşumun sebep olmakta daha sonra bakterilerin üremesi ve kalsiyum tuzlarının birikmesiyle bu plaklar tartara dönüşmektedir. Bu plak ve tartarların barındırdığı bakteriler ve onların toksinleri başta ağrılı dişeti enfeksiyon ve inflamasyonuna daha sonra kan dolaşımıyla kalp, böbrekler ve karaciğer gibi önemli organlara taşınarak çok daha ciddi hastalıklara sebep olmaktadır. Başlangıçta ağız kokusuyla kendini gösteren hastalık, fark edilmediği taktirde ağızda ağrı, yemek yemede zorluklar, dişetlerinde kızarıklık, şişmeler ve kanamalar, ve diş kayıplarına sebep olabilmektedir. Daha ileri safhalarda kalp, karaciğer ve böbrek fonksiyonunun bozuklukları gibi sistemik komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır.
Diş problemi olan petiniz:
Kedi ve köpeklerimiz bu gibi durumlarda çok belirgin olmayan işaretler veriyorlar aslında. Hatta bazen hiç belirti göstermiyor ve şikayet etmiyorlar. Sanki tüm problemlerine rağmen mutlularmış gibi görünüyor. Ancak bu da başlı başına bir işarettir. (Sinir ölümü = Felç olmuş bir diş düşünün….) Ancak verdikleri bazı işaretler var işte bunların bazıları :
- Kuru mama ya da sert bir cisimi ağıza aldıktan sonra yere düşürme (ağız sulanmasıyla birlikte ya da değil)
- Sürekli ya da aralıklı bir ağız sulanması (bir işaret olabilir…)
- Sürekli dişini diş etini yalama isteği ( yara iyileştirmek ister gibi ?)
- Kuru mama ya da sert cisimleri ağıza alamama
- Ağız kokusu ( bunu onlar yapmasa da ölen bakteriler oluşturdukları kimyasallarla onlar için çok şey yapıyorlar…)
- Dişlerde renk değişikliği (sararma, morarma, pembemsi renk, yeşil renk, kahve rengileşme, siyahlık vs… beyaz haricindeki her renk ya tartar ya da pulpitis (dişin sinirinin iltihaplanması, enfeksiyonu) belirtisidir…)
- Şeklini kaybetmiş diş (özellikle kedilerde rezorptif diş denilen diş erimeleri).
Bu belirtilerle karşılaşırsanız, mutlaka Veteriner Hekiminize ulaşın…
Bizi İnstagram'dan Takip Edin
Copyright © 2010- Vet Zone Acil Veteriner Kliniği