Köpeklerde Giardia Nedir?
Köpeklerde Giardia , tek hücreli mikroskobik bir parazittir. Köpeklerin (ve kediler ve insanlar dahil diğer hayvanların) bağırsaklarında yaşayabilir ve ciddi gastrointestinal hastalığa neden olabilir.
Köpeklerde dışkı ile kontamine su, yiyecek veya toprakla yayılır. Enfekte köpeğinizden Giardia kapmanız mümkündür, bu nedenle enfekte bir evcil hayvana bakarken dikkatli el yıkama ve evinizi ve köpeğinizin erişebildiği tüm alanları dezenfekte etme gibi güvenli hijyen alışkanlıkları uygulamanız gerekir
Köpekler giardiayı nasıl kapar?
Bir köpek , parazitin kist aşamasını yuttuğunda Giardia ile enfekte olur . Duyarlı köpeklerde, kist köpeğin bağırsaklarına geçtiğinde trofozoite dönüşür ve beslenmek için bağırsak duvarına yapışır. Yeterli sayı varsa, bağırsak duvarında klinik hasar belirtileri gelişecektir.
Trofozoitler bölünerek çoğalırlar ve bazıları kistik forma dönüşür. Sonunda, köpek dışkısında bulaşıcı kistleri geçirir. Kistlerin vücuda alınmasından dışkıya geçmesine kadar geçen süre köpeklerde 5-12 gün, kedilerde 5-16 gündür.
Giardia Belirtileri
Köpeklerde çok sulu ishale neden olan bir hastalıktır. İshalin ötesinde, köpeklerde Giardia semptomları arasında kusma, aşırı kötü kokulu gaz, iştah azalması, enerji azalması ve sık sık kaka yapma dürtüsü yer alabilir.
Köpeklerin bağırsaklarında Giardia bulunabileceğini ve subklinik olabileceğini, yani asemptomatik oldukları anlamına geldiğini de belirtmekte fayda var.
Giardia testi sağlıklı köpeklerde rutin olarak yapılmadığından, bunun ne sıklıkta olduğundan emin değiliz.
köpek sahiplerinin bilmesi gereken köpeklerde Giardia’nın birkaç belirtisi vardır. Bu semptomlar şunları içerir:
- İshal
- Kilo kaybı
- kilo alamama
- Kusma
- dehidrasyon
Köpeklerde Giardia Tedavisi Nedir?
Köpeğinizdeki ishali göz ardı etmemelisiniz. Onları veterinerinize götürün, ishalin nedenini bulmak için bazı testler yapacaklardır.
Bu parazit için geleneksel test, dışkıya mikroskop altında bakmaktır. Bu oldukça zordur ve enzim bağlantılı immünosorbent testi (ELISA), immünofloresan testi (IFA) ve polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) gibi modern testlerle karşılaştırıldığında zayıf sonuçlar verir.
Köpeğinizde bu parazit varsa , veterineriniz ilaç yazacaktır. En yaygın olarak, beş günlük bir metronidazol kürü kullanılır. Diğer bir ilaç fenbendazoldür.
Köpeğinizin kaybettiği ağırlığı geri kazanması için rehidrasyon sıvılarına ve beslenme desteğine de ihtiyacı olabilir. Kürklerindeki dışkı malzemelerini çıkarmak için evcil hayvanınızı şampuanla yıkayın. Kistleri bu tür kontamine olmuş materyallerde yutmak, köpeğinizi yeniden enfekte edebilir.
Giardia İnsanlara Bulaşıcı Mıdır?
İnsanlara köpeklerden Giardia bulaşma olasılığı , olabilse de nispeten düşüktür. Köpek kakasına dokunduktan sonra ellerinizi yıkamak zaten düşük olan riski daha da azaltacaktır ve genel olarak iyi bir fikirdir.
İnsanlarda Giardia, evcil hayvanlarımız tarafından değil, genellikle içme suyu yoluyla bulaşır.
Giardia Oldukça Bulaşıcıdır
Son derece bulaşıcıdır. Enfekte bir hayvanın vücudunu terk ettiği andan itibaren dışkı yoluyla sağlıklı hayvanlara bulaşabildiğinden, aynı anda birçok köpeğin bulunduğu durumlarda yaygın olarak bulunur.
Aynı evde yaşayan evcil hayvanlar arasında da kolayca yayılabilir. Enfekte olan bir köpeğiniz varsa, diğer köpeklerinizin de bu paraziti hızla alması ihtimali yüksektir. Yalamak, oynamak, yemek kaplarını paylaşmak, suyu paylaşmak ve hatta aynı alanlarda yürümek yoluyla bulaşabilir.
Kedilerde Giardia