Kedilerde Sarılık (ikterus) Nedir?
Kedilerde sarılık (ikterus) veya sarı sarılık olarak da bilinir . Kanda ve dokularda sarı bir pigmentin aşırı birikmesini ifade eder.
Sarılık herhangi bir süre mevcut olduğunda, birçok dokuyu soldurur ve cilt de dahil olmak üzere vücudun çoğu yüzeyinde sarılık olarak görünür hale gelir.
Kedilerde Sarılık (ikterus) olduğunu nasıl anlarım?
Bir kedinin derisinin çoğu tüyle kaplı olduğundan, sarılık en kolay diş etlerinde (diş etleri), skleralarda (gözlerin beyaz kısmı) ve kulak kepçelerinde (kulak kapakları) görülür. Pigmentli (koyu) diş etlerine veya cilde sahip kedilerde sarılığın tespit edilmesi zor olabilir.
Kedilerde Sarılık (ikterus) Ne Sebep Olur?
Sarılığın nedenleri üç ana kategoriye ayrılır:
- Kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesi, Kırmızı hücre yıkım süreci hemoliz olarak bilinir. Kan damarlarında (intravasküler hemoliz) veya dalak ve karaciğerde (ekstravasküler hemoliz) oluşabilir. Hemoliz, bir yaralanmadan kaynaklanan kanamanın bir sonucu olan kan kaybı anemisinden farklı olarak, hemolitik anemi adı verilen bir tür anemiye neden olur.
- Karaciğer hastalığı, Karaciğer hücrelerine zarar veren veya yok eden herhangi bir hastalık veya durum sarılığa neden olabilir.
- Safra kanalının tıkanması, Safra, safra kesesinde depolanır ve safra kanalıyla ince bağırsağa taşınır. Safra anormal derecede kalınlaşırsa, safra kesesinde safra taşları oluşursa, safra kesesi veya safra kanalları iltihaplanırsa veya karaciğer şişerek safra kanallarını daraltırsa safra akışı tıkanır.
Kedilerde Sarılık nasıl teşhis edilir?
Sarılığın kendisinin teşhisi genellikle fiziksel muayene yoluyla yapılır. Nadiren, başka bir nedenle bir kan örneği alınır ve kedi gözle görülür şekilde sarılık olmadan önce serumun sarı olduğu not edilir. Bu durumlarda, sarı serum genellikle yaklaşmakta olan sorunların bir göstergesidir ve veteriner hekimlerimiz tam bir teşhis çalışması önerecektir.
Sarılığın nedenini belirlemek zor olabilir ve sistematik bir yaklaşım gerektirir. Listelenen her kategoride sarılığın birkaç potansiyel nedeni vardır; ilk adım, üç kategoriden hangisinin dahil olduğunu belirlemek ve olası hastalıkların listesini daraltmak için tarama testleri yapmaktır. Ön testlere dayanarak, veteriner hekimlerimiz kedinizdeki sarılığın nedenini belirlemek için ek testler yapacaktır
Hangi tür karaciğer hastalığı sarılığa neden olur?
Karaciğer ile ilgili sarılığın nedenlerinden bazıları arasında bulaşıcı hastalıklar (kedi lösemi virüsü (FeLV), kedi enfeksiyöz peritoniti (FIP), mantar hastalıkları), neoplazi veya kanser, hepatik lipidoz (yağlı karaciğer sendromu) ve kolanjiyohepatit kompleksi bulunur.
Safra kanalı tıkanıklığı nasıl belirlenir?
Safra kanalları tıkalı olan kediler genellikle aşırı derecede ikteriktir. Gözlerin beyazlarında ve diş etlerinde renk bozulmasına ek olarak, ciltleri genellikle belirgin bir sarı renktedir.
“Ultrason muayenesi , safra kesesini ve safra kanalını değerlendirmenin daha doğru, invaziv olmayan bir yoludur .”
Bir tıkanıklığın varlığını doğrulamak için safra kesesi ve safra kanalları incelenmelidir. Bu, radyografiler (X-ışınları) kullanılarak mümkün olabilse de, ultrason muayenesi safra kesesini ve safra kanalını değerlendirmenin daha doğru, invaziv olmayan bir yoludur. Keşif cerrahisi bazen kediyi biliyer obstrüksiyon açısından uygun şekilde değerlendirmek için gereklidir.
Safra kanalı tıkanıklığına ne sebep olur?
Kedilerde safra kanalı tıkanıklığının en yaygın nedenleri arasında pankreatit, karın travması, karın veya karaciğer kanseri, safra kesesi taşları (safra taşları), karaciğer parazitleri ve ciddi şekilde kalınlaşmış safra yer alır.
Sarılık (ikterus) Nasıl Oluşur?
Kedilerde sarılık, hepatik lipidoz, kolanjiyohepatit, hemolitik anemi, pankreatit ve karaciğer kanseri gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.
Kedilerde Sarılık Belirtileri?
Sarılık, ciddi hastalıkların sadece bir belirtisidir tek başına bir hastalık degildir. Sarılıkla beraber seyreden belirtiler şunlardır ve bu belirtilerin hepsi olmak zorunda degildir:
- İştah kaybı veya anoreksiya
- Zayıflık
- Sararmış cilt, gözler veya diğer vücut bölgeleri
- İshal
- Kusma
- Şiş karın
- Mide rahatsızlığı
- Bakım eksikliği
- Letarji
- Dehidrasyon
- Uzun süreli kanama
- Olağandışı davranışlar
- Karında asit veya sıvı birikmesi
- Nefes alma zorluğu
- Parlak turuncu idrar
- Artan susuzluk
- Artan idrara çıkma
- Ateş
Veteriner Hekimler Kedilerde Sarılığı Nasıl Teşhis Eder?
Çoğu durumda, veterineriniz fizik muayene sırasında sarılık görecektir. Veteriner hekimler, rutin fizik muayenenin bir parçası olarak sklera (gözlerin beyaz kısmı) ve pinna (kulaklar) rengini kontrol eder. Görsel muayeneye göre sarılıktan şüpheleniliyorsa, toplam bilirubin kan testi yapılacaktır. Sarılıklı kedilerde toplam bilirubin yükselecektir.
Ek kan testleri genellikle veterinerin hepatik (karaciğer) veya kan dolaşımındaki sorunu tanımlamasına ve altta yatan nedeni belirlemesine yardımcı olur.
Kedilerde Sarılığın Nedenleri
Kedilerde sarılığa neden olabilecek birçok hastalık vardır. Bunlardan bazıları “intrahepatik nedenlerden” kaynaklanır, yani karaciğerden kaynaklanırlar. Sarılık ayrıca yaygın olarak bağırsak yolu, pankreas ve karaciğer iltihabından kaynaklanır. Bu durum kedilerde inflamatuar barsak hastalığı ile ilişkilidir.
Diğer nedenler “hepatik”tir, yani kanalların tıkanması ve karaciğerden safra çıkışından kaynaklanırlar. Bu nedenlerden bazıları şunlardır:
- Genellikle kenelerden gibi kan dolaşımı hastalıklarından kaynaklanan kırmızı kan hücrelerinin aşırı yıkımı .
- Vücudun kendi kırmızı kan hücrelerine saldırdığı immün aracılı hemolitik anemi (IMHA).
- tümörler.
- Karaciğerde aşırı yağ birikmesi.
- Bilirubinin salgılanmasına müdahale eden herhangi bir durum.
- Karaciğeri çevreleyen kanallarda safra taşları (çok nadir)
Kedilerde Sarılığa Neden Olan Hastalıklar?
Hastalığının hem birincil hem de ikincil nedenlerini içerir. Burada yalnızca birincil ve daha yaygın türler tartışılacaktır.
Kedilerde karaciğer hastalıklarının bazı nedenleri.
Birincil Nedenler
1. Yağlanma
2. Lenfositik kolanjiyohepatit
3. Süpüratif kolanjiyohepatit
4. Parazitik kolanjiyohepatit
5. Birincil neoplazi
6. Konjenital portosistemik anomaliler
7. Enfeksiyonlar (FIP, toksoplazmoz, hepatit)
İkincil Nedenler
1. Toksinler
2. İlaçlar
3. Metastatik neoplazi
4. Metabolik
5. Sepsis
Kedilerde Sarılık Bulaşıcı mıdır?
Sarılık, vücutta çok fazla bilirubin – kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasının bir yan ürünü – biriktiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Sarılığın en iyi bilinen semptomu ciltte, gözlerde ve mukus zarlarında sarı bir renk tonu oluşmasıdır. Sarılık bulaşıcı değildir, ancak buna neden olan altta yatan koşullar bulaşıcı olabilir.
Safra kanalı tıkanıklığı nasıl belirlenir?
Safra kanalları tıkalı olan kediler genellikle aşırı derecede ikteriktir. Gözlerin beyazlarında ve diş etlerinde renk bozulmasına ek olarak, ciltleri genellikle belirgin bir sarı renktedir.
Kedilerde Sarılık nasıl tedavi edilir?
Sarılık bir hastalık değildir; altta yatan bir hastalığın var olduğunu gösteren klinik bulgudur. Altta yatan hastalık teşhis edilip başarılı bir şekilde tedavi edildiğinde sarılık düzelecektir.
Kedilerde Sarılık Tedavisi
Tedavi, sarılığın nedenine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Pek çok durumda, karaciğer fonksiyonunu iyileştirmek (temel neden buysa) veya sorun kan dolaşımındaysa kırmızı kan hücrelerinin yıkımını yavaşlatmak için ilaçlar kullanılacaktır.
Kedilerde sarılık tedavi edilebilir mi?
Altta yatan duruma bağlı olarak, birçok sarılık vakası kolayca teşhis edilebilir ve tedavi edilebilirken, bazı vakalar daha uzun sürebilir. Veteriner hekiminiz ancak tam bir fizik muayene ve bazı teşhis testlerinden sonra size bir prognoz verebilir ve bir tedavi planı oluşturabilir.
Sarılık ciddi bir durum mudur?
Kedilerde sarılık ciddi bir durum olarak kabul edilir ve derhal teşhis ve tedavi edilmelidir.
Ayrıntılı bilgi almak için;