Kedi tüy dökümü;

Seçici üreme, çeşitli kürk özelliklerine sahip kedilere yol açmıştır:

  • tüysüz Sfenks
  • kıvırcık kaplamalı minimal tüy dökücü Rex kedileri,
  • düz astarlı, seyrek astarlı Doğu ırkları,
  • ‘Normal bir koruma kılı’ (koruyucu dış kaplama) ve alt kürk (ek yalıtım sağlayan koruyucu kılların altında bulunan yumuşak ince tabaka) olan yerli kısa tüylü kediler veya
  • kolayca dolaşan ince ipeksi tüylü uzun tüylü kediler.

Daha soğuk iklimlerde yaşayan bazı kediler, özellikle de sık sık dışarıda maceraya atılırlarsa, yılda iki yoğun mevsimsel dökülme döngüsünden geçerler (ilkbahar sonu ve sonbahar sonu), bu sırada astarın çoğu yığın halinde düşer. Bununla birlikte, evlerimizi paylaşan birçok kedi, tüm yıl boyunca düşük seviyelerde saç döküyor.

Beslenme, kedimin saçının ve cildinin görünümünü nasıl etkiler?

Deri vücudun en büyük organıdır ve deri hücreleri hızla alt üst olur. Çoğu kedi için, cildin neredeyse tamamı yılda birkaç kez dökülen ve değiştirilen tüylerle kaplıdır. Cildi ve saçı sağlıklı bir durumda tutmak için, kedinizin yüksek kaliteli sindirilebilir proteinler, karbonhidratlar, yağlar, mineraller ve vitaminler içeren ve aynı zamanda enerji ihtiyacını karşılayacak uygun sayıda kalori sağlayan dengeli bir diyete ihtiyacı vardır.

“İdeal diyet, kedinizin özel yaşam evresine göre kişiselleştirilmelidir.”

Her durumda, kalite ve denge, iyi beslenmenin anahtarıdır. Diyeti, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz olan bir kedinin tüyleri donuk, kuru olacaktır ve çoğu zaman aşırı derecede tüy dökecektir.

 

Kedimin tüyünün ve derisinin görünümünde sağlık nasıl bir rol oynar?

Hastalık veya stres, özellikle kronik veya uzun süredir devam ediyorsa, kedinizin tüylerinin görünümünü, özellikle de parlaklığını ve dokusunu etkileyecek ve birçok kedi stres altındayken aşırı derecede tüy dökecektir. Kedinizin tüylerini etkileyebilecek daha yaygın hastalık örnekleri arasında hormon dengesizlikleri veya diğer metabolik sorunlar, kronik ishal gibi sindirim bozuklukları, hem iç (bağırsak kurtları) hem de dış (pireler, keneler, uyuz akarları) ve kanser bulunur. . Kedinin kendisini düzgün bir şekilde temizleyememesi durumunda artrit veya obezite bile kepek veya matlaşma gibi cilt sorunlarına neden olabilir. Kedi tüy dökümü için kullanabileceginiz vitaminler vardır. Bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Dermatolojik rahatsızlıkları olan köpekler ve kediler için VetoSkin

Kedimin tüy ve derisinin görünümünde düzenli bakım nasıl bir rol oynar?

Tüm kediler, gevşek tüyleri ve ölü deri hücrelerini temizlemek, tüyleri kirden, döküntülerden ve dış parazitlerden uzak tutmak ve doğal cilt yağlarını saç telleri boyunca dağıtmak için düzenli fırçalamadan yararlanır. Uzun, ipeksi veya kıvırcık tüyleri olan kediler, saçlarının özellikle kulakların çevresinde, koltuk altlarında veya bacakların arkası boyunca dolaşmasını veya keçeleşmesini önlemek için günlük fırçalamaya ihtiyaç duyar. Kısa tüylü kedilerin daha az sıklıkta fırçalanması gerekebilir.

 

“Tüm kediler düzenli diş fırçalamadan yararlanır.”

Günlük fırçalama, bir kedinin diliyle kendi kendine bakım yaptığı sırada yuttuğu tüy miktarını azaltarak kedinizin geliştirebileceği tüy yumağı sayısını azaltmaya yardımcı olur.

Kedinize fayda sağlamanın yanı sıra, günlük fırçalama, evde dolaşan gevşek tüy miktarını ve kedinin tüylerini önemli ölçüde azaltacaktır. Hafif kedi alerjisi olan bazı insanlar için, günlük fırçalama, havadaki alerjenlerin miktarını, evlerini bir kediyle paylaşabilecek kadar azaltabilir.

 

Kedimi ne sıklıkla yıkamalıyım?

Sağlıklı yetişkin kedilerin çoğu titiz bakıcılardır ve nadiren banyoya ihtiyaç duyarlar. Kedinizin ne sıklıkta yıkanması gerektiği, bir şekilde yaşına, yaşam tarzına ve altta yatan herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığına bağlı olacaktır. Örneğin, kendini tımar etmekte zorluk çeken artritik veya aşırı kilolu bir kedi, gevşek tüyleri ve hoş olmayan kokuları gidermek için ara sıra banyoya ihtiyaç duyabilir. Kedinizin cilt alerjisi varsa, veterineriniz tedavi rejiminin bir parçası olarak sık sık terapötik bir şampuanla banyo yapmayı önerebilir.

“Sağlıklı yetişkin kedilerin çoğu titiz bakıcılardır ve nadiren banyoya ihtiyaç duyarlar.”

Kediler, yalnızca kedilerde kullanılmak üzere formüle edilmiş bir şampuanla yıkanmalıdır – ciltleri, insan cildinden farklı bir kalınlığa ve pH’a (asitliğe) sahiptir.

 

Kedim, yılın belirli zamanlarında sadece deri veya tüy problemleri yaşıyor gibi görünüyor. Bu neden?

Bazı kediler, özellikle evlerimizdeki nem eksikliğinden dolayı, kuru kış koşullarına bağlı olarak cilt tahrişine maruz kalabilir. Ağaçlardan, bitkilerden veya çimenlerden gelen polenlere alerjisi olan diğer kediler, polen mevsiminde cilt problemleri geliştirebilir – bu, ilkbaharda ağaç polenleri ile veya bitki polen alerjileri için yaz veya sonbaharda meydana gelebilir. Bazı kedilerin pirelere veya diğer ısıran böceklere alerjisi vardır ve tek bir böcek ısırmasıyla bile kızarıklık veya düzensiz saç dökülmesi gelişebilir.

Kedinizi yıkarsanız veya bakımını üstlenirseniz ve deri veya tüy problemi hızla geri gelirse, onu muayene için veteriner kliniğine getirmelisiniz.  Altta yatan sorun teşhis edildikten sonra, kedinizin semptomlarını kontrol etmek için uygun tedavi reçete edilebilir.