Kedilerde Yüksekten Düşme Nedeni İle Ortaya Çıkan Ciddi Sorunlar

Kedilerin yüksekten düşmeleri sonucunda karşılaşılan lezyonlara oldukça sık rastlanmaktadır. Özellikle yüksek binaların çok olduğu şehirlerde daha sık karşılaşılır.
Mevsime bağlı hormonal değişimler nedeniyle, belli dönemlerde özellikle ilkbahar ve sonbahar da yüksekten düşme sendromuna sık rastlanılır.

Bu yüksekten düşmeler sonucu kedilerde ciddi travmalara neden olabilmektedir.

ilk önce yüksekten düşme sendromu neymiş ona bakalım;

Yüksekten düşme sendromu;

Kedilerde binaların balkon veya pencerelerinden düşmesi sonrasında oluşan travmatik lezyonları tanımlayan bir terimdir. Özellikle yüksek binaların çok olduğu şehirlerde daha sık
karşılaşılmaktadır. Bu sendrom, iki veya daha yüksek kattan düşen kediler için söz konusudur.

“Kedim camdan düştü“, ”Kedim balkondan düştü” Neden?

 

Kediler evcilleşeli binlerce yıl oldu ve bu binlerce yıl içinde insan yaşayışı büyük değişikliklere uğradı, evcil yani insanlarla birlikte yaşayan kediler de bu değişimden paylarına düşeni fazlasıyla aldılar. Eskiden köylerde, kasabalarda, kırsalda insanlarla birlikte yaşayan kediler bugün şehirlerde, apartman dairelerinde yine insanların yanı başındalar.

Kediler uyum sağlama konusunda kusursuz denilebilecek denli başarılılar ve apartman dairelerinde yaşamaya da gayet iyi adapte olmuş durumdalar. Ancak kediler apartmanlarda insanlarla uyum içinde yaşasalar da bu hayatını kedilerle paylaşan insanların kedilerle ortak yaşam alanlarını tüylü dostlarını, özellikle de güvenliklerini düşünecek şekilde düzenlemeleri gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.

Ne yazık ki havaların ısınması ile birlikte ilkbahar da her gün onlarca hatta yüzlerce kedi korunmasız şekilde açık bırakılan camlardan, balkonlardan düşerek ciddi şekilde yaralanıyor, hatta insanların tedbirsizlikleri kedilerin hayatına mal oluyor.

Sosyal paylaşım platformlarındaki hayvan sever grupları her sene olduğu gibi “kedim camdan düştü“, ”kedim balkondan düştü” paylaşımları ile dolmaya başladı bile.

 

Bu yazımızda kedilerde yüksekten düşme sonucu acilen nöbetçi kliniğimize gelen ve bunun neticesinde ortaya çıkabilecek ciddi hatta hayati sonuçlara dikkat çekmek istiyoruz.

Umuyoruz yüksekten düşmenin ne denli ciddi bir sorun olduğunu net olarak açıklamayı başarırız ve bu sayede hayatını kedilerle paylaşan insanların gerekli tedbirleri almalarını sağlayabiliriz.

Sizlerin sorduğunuz sorulardan bir kaçını cevaplamak istiyoruz;

 Kediler neden pencerende atlarlar?

Kediler özellikle bahar mevsimlerinde hormonlarının verdiği cinsel dürtülerle eş aramak için ne kadar yüksek olursa olsun gözlerinin karartıp atlayabilirler.

Siz sakın benim kedim kısır pencereden atlamaz demeyin. Özellikle atlayan kediler kısır değillerdir. Kısır olmayan kedilerde yüksekten atlama sendromu ile kliniğimize gelmektedir.

Kısır olmayan kediler büyük ihtimal hayali bir sinek ya da uçan bir şey görüp onu kovalamak için atladığını düşünüyoruz.

Kediler yüksekten düşünce neden ölmezler?

Aslında yapılan araştırmalara göre yüksekten düşme mesafesi, düştüğü zemin, düşerken takıldığı bir pervaz gibi nedenlere bağlı olarak yüksekten düşme de ölme oranı %50’dir.

Sizler en fazla 1 yada 2 kedinin düştüğünü görüp, yaşadığını sanırsınız. Bizim acil veteriner servisimize gelen düşme vakalarında ölümleri de gördüğümüz için sizlere tek bir önerimiz var düşme vakaları için muhakkak önleminizi alınız. ilkbahar ve sonbahar mevsiminde o kadar çok düşme vakaları ile karşılaşıyoruz ki neredeyse her gece 2 vakaya müdahale ediyoruz.

Her kedi pencereden düşer ya da atlar!

Kediler 9 Canlı mı?

Evet kediler 4 bacak yapısına ve kıvraklığına göre düşme gerçekleşirken yaptığı mükemmel senkronizasyonla en ufak hasarla atlatmaktadır. en ufak hasar olarak bahsettiğim kırık çıkık açık yaralar ve hayati tehlikede olan iç kanamalar. aslında hiç de ufak değil.

Kediler de yükseklik algısı var mı?

Kediler de yükseklik algısı var tabi. Bunu anlamak için şöyle bir örnek verebiliriz. Çoğumuz şahit olmuştur ya da gazete ve televizyonlarda ki haberlerden görmüşüzdür, ağaçtan inemeyen kediye itfaiyenin müdahale etmesini. Bu yüzden kedilerde yükseklik algısı vardır ve yükseklikten korkarlar.

Yükseklikten atlamanın bir diğer nedeni yazın yazlığa götürdüğünüz kediyi bahçeye salmanız. tatil sonrası tekrardan apartman yaşamına döndüğünüzde kedilerde dışarı çıkma merakından dolayı atlama eylemi gerçekleşiyor.

Yüksekten düşme sonucu acil veteriner kliniğimize gelen vakalarda şunlarla karşılaşıyoruz;

  • Açık ya da Kapalı Kırıklar

Kedilerde yüksekten düşme yüzünden ortaya çıkan sorunlardan biri kırıklardır. Yüksekten düşen bir kedinin vücudunun herhangi bir kemiğinde hatta birden çok bölgesinde kırıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca kedinin düştüğü zeminin durumuna göre kırıkların sayısı da artabilir. Sadece bacak kırıkları değil kaburga ve düşüş sırasında yere çarpma neticesinde çene kemiği kırıkları da yüksekten düşme ile ortaya çıkabilir.

  • Diyafram fıtığı

Diyafram, abdomel organlarımızı yani bağırsaklar karaciğer mide gibi organları thoraks boşluğundan yani akciğer ve kalpten ayıran kas-kiriş karışımı bir organdır. Solunumda etkin bir rol oynar. Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir.

Diyafram düşme sonucu darbe ve basınçtan dolayı yırtılabilir. Yırtılan diyafram sonucunda zor solunum başlar ve ilerleyen günlerde acil veteriner tarafından müdahale edilmez ise ölümle sonuçlanabilir.

  • İç kanama

Yüksekten düşen kedilerde iç kanama görülme olasılığı çok yüksektir ve iç kanama veteriner hekim tarafından müdahale edilmediği takdirde ölümle sonuçlanır. Düşen kedinin aldığı darbe neticesinde farklı organlarında şekillenebilen iç kanama kendini kusma, kulak, ağız ya da burundan kan gelmesi, denge kaybı gibi çeşitli belirtilerle gösterebilir ya da bu belirtilerin hiç biri de ortaya çıkmayabilir ve siz yüksekten düşen kedinizde herhangi bir sorun yok zannederken o iç kanama nedeniyle ölüme an be an yaklaşıyor olabilir.

  • Damak yarığı

İşte kedilerde yüksekten düşme nedeni ile oluşan çok ciddi sorunlardan biri daha; damak yarığı. Kedinin yüksekten düşmesi ile oluşan travmaya bağlı olarak şekillenen damak yarığı son derece ciddi hatta ölümcül bir sorun, zira bu yarık kedilerin yemek yeme, su içme gibi hayati işlevleri yerine getirmesini engelliyor, ayrıca yiyecek ve içeceklerin akciğere kaçarak hayvanın hayatını kaybetmesine neden olabiliyor.

  • Açık Yaralar

Yine özellikle kedinin düştüğü zemine bağlı olarak şekillenen sorunlardan biri de yaralar. Kedinin vücudunun farklı noktalarında kimi zaman son derece ciddi yaralar ortaya çıkabiliyor. Kedilerde camdan düşme ya da balkondan düşme neticesinde ortaya çıkan yaralar da hayatlarını tehdit edebilme potansiyeli taşıyor.

 

Kedinizin yüksekten atlamaması için nasıl bir önlem alabilirisiniz?

  • Pencerelerinize özel kediler için olan alüminyum telli sinekliklerden taktırabilirsiniz
  • Balkonlarınıza özel kediler için alüminyum telli sinekliklerden taktırabilirsiniz
  • Kediler için özel olarak satılan get-off gibi uzaklaştırıcı spreyleri kullanarak pencere balkonlardan uzaklaştırabilirsiniz.

 

Yüksekten düşen kediniz için ne yapmalısınız?

  • Solunum yollarının açık olduğunu kontrol edin
  • En yakın veterineri arayın ve geleceğinizden haberdar edin.
  • Veterinere götürürken kedinizi muhakkak boxuna yani kafesine koyun.
  • Yolda sürekli solunumu takip edin.
  • Şiddetli bir kanaması varsa üzerine baskı uygulayın.
  • İstanbul Anadolu yakasında en yakın acil nöbetçi veteriner kliniği: Vet zone Veteriner kliniği

 

        

Özet
Makale ismi
Kedilerde yüksekten düşme vakaları
Açıklama
Kedilerin yüksekten düşmeleri sonucunda karşılaşılan lezyonlara oldukça sık rastlanmaktadır. Özellikle yüksek binaların çok olduğu şehirlerde daha sık karşılaşılır. Mevsime bağlı hormonal değişimler nedeniyle, belli dönemlerde özellikle ilkbahar ve sonbahar da yüksekten düşme sendromuna sık rastlanılır.
Yazar
Yayımcı
Vet Zone Vet
Yayıncı logosu