Köpeklerde Koksidiyoz Nedir

 

Köpeklerde Koksidiyoz, koksidia adı verilen tek hücreli bir organizmanın (protozoa) neden olduğu bağırsak yolu enfeksiyonudur. Koksidiyoziz tipik olarak koksidiyanın Isospora türleri (bazen Cystoisospora olarak adlandırılır) ile gastrointestinal enfeksiyonlara karşılık gelir , ancak başka türler de bulunabilir.

Bu mikroskobik parazitler yaşam döngülerinin bir kısmını bağırsağın astar hücrelerinde geçirirler. Bu hücrelere zarar vermesine rağmen, köpeklerdeki enfeksiyonların çoğu saptanabilir herhangi bir klinik belirti ile ilişkili değildir. Klinik belirti vermeyen enfeksiyonlara subklinik enfeksiyonlar denir. Yavru köpekler genellikle enfekte olur.

 

 

Köpeklerde Koksidiyoz Belirtileri

Koksidiyozun en yaygın klinik belirtisi ishaldir, ancak koksidya ile enfekte köpeklerin çoğunda herhangi bir klinik belirti görülmez. 

İshalsiz bir köpeğin dışkısında koksidiyal oositler bulunduğunda, genellikle geçici, önemsiz bir bulgu olarak kabul edilirler.

Bununla birlikte, yavru köpeklerde ve zayıflamış yetişkin köpeklerde, koksidiyoz şiddetli sulu ishale, dehidrasyona, karın ağrısına ve kusmaya neden olabilir.

 

Şiddetli vakalarda ölüm meydana gelebilir.

Köpeklerde Koksidiyoz nasıl oluşur

Köpeğinize büyük olasılıkla, köpek dışkısında ve dışkıyla kontamine olmuş toprakta bulunan ookistleri (olgunlaşmamış koksidya) yutmaktan kaynaklanan koksidya bulaşmıştır. Enfekte köpekler, çok çeşitli çevresel koşullara karşı çok dirençli olan ve yerde bir süre hayatta kalabilen ookistleri dışkıyla geçirir. Doğru sıcaklık ve nem koşulları altında, bu oositler enfektif hale gelir. Köpek bunları yutarsa, bir sonraki aşama bağırsak hücrelerini istila edecek ve komşu hücrelerde bir enfeksiyon döngüsü oluşturacaktır.
Köpekler ayrıca coccidia ile enfekte olmuş bir fareyi yiyerek dolaylı olarak enfekte olabilirler.

Köpeklerde Koksidiyoz Türleri ve Yaşam siklusu

Koksidia ookist, bağırsakta 3 ila 5 gün içinde gelişir ve enfeksiyon geçirme yeteneğine sahiptir. Bulaşıcı yavru hızla çoğalır ve enfekte bir köpeğin dışkısında binlerce oosit bırakır.

En az dört cins coccidia köpekleri etkiler:

  • Isospora canis
  • İzospora neorivolta
  • İzospora ohioensis
  • İzospora yuvaları

Koksidia ookisti için uygun koşullar nem, oksijen ve yeterince sıcak bir sıcaklıktır.

Köpeklerde Koksidiyoz Nasıl Teşhis Edilir

Koksidiyoz genellikle mikroskop altında ookist aramak için dışkı yüzdürme testi yapılarak teşhis edilir.

Köpeklerde Koksidiyoz Tedavisi

 

Veteriner hekiminiz, uzun süreli tedavi gerektirebilecek bir antibiyotik reçete edebilir. Şiddetli enfeksiyonlarda tedaviyi tekrarlamak gerekebilir. İshal şiddetliyse ve köpeğiniz susuz kalmışsa, IV sıvılar gibi başka ilaçlar ve tedaviler gerekebilir.

Bazı köpekler, durumun ciddiyetine bağlı olarak tıbbi tedavi açısından fazla bir ihtiyaç duymayabilir.

Duyarlı köpeklerin yeniden enfekte olması yaygındır, bu nedenle çevresel dezenfeksiyon önemlidir. Ookistler çevre koşullarına ve dezenfektanlara karşı oldukça dirençlidir.

 

Koksidiyoz Köpeklerden Kedilere Bulaşabilir mi?

Bir kedi, koksidyalı bir köpeğin dışkısına maruz kalsa bile köpekler, koksidyayı kedilere bulaştıramaz. Kedilerde Coccidia, konakçıya özgü farklı bir koksidia parazitinden kaynaklanır.

Köpeklerde en yaygın koksidiya türlerinin insanlar üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Yani bulaşmaz. Bağışıklığı baskılanmış olanlar için sağlık riski oluşturur.

Köpeklerde Koksidiyoz bilgi almak için