Kedilerde Koksidiyoz

Kedilerde Koksidiyoz, neredeyse tüm kedilerin yaşamları boyunca maruz kaldığı Protozoan (Tek Hücreli) parazitlerdir. Parazit, kedinin bağırsak hücrelerine girer ve burada yaklaşık 2 hafta içinde ookistlere dönüşerek hücreleri parçalayarak bağırsak hasarına neden olur. Bu ookistler daha sonra bağırsaklardan dışkıya geçerek yaşam döngülerini tamamlar, enfektif (sporlu) hale gelir ve çevreye yayılır. Geçirilmiş bir oositin enfektif bir duruma sporlanması 16 saatten fazla sürmez. Bu duruma geldiklerinde, ılıman ortamlarda bir yıla kadar hayatta kalabilirler.

 

 

Kedilerde Koksidiyozin Nedenleri

Çoğu kedi, özellikle dışarıda vakit geçirenler, bu paraziti çevrelerinden kaparlar, kürklerinden ve ayaklarından temizlerler.

Fareler, sıçanlar ve diğer yaygın av türleri , daha sonra onları avlayan kedilere bulaşan koksidiyanın belirli yaşam aşamalarını taşıyabildikleri için taşıyıcı konaklar olarak bilinirler .

Enfekte bir kediyle çöp kutusunu paylaşan kediler, avlanmasalar veya dışarı çıkmasalar bile paraziti kendileri kapma riski taşırlar.

 

Kedilerde Koksidiyoz mikroskobik görüntüsü

 

Kedilerde Koksidiyoz Belirtileri

Koksidiyoz ile enfeksiyon her zaman bir hastalık olduğu anlamına gelmez.

Pek çok kedi paraziti bağışıklık sistemi ile kendi kendine ortadan kaldırırken, diğerleri hiçbir belirti göstermeden (asemptomatik) dışkılarına ookist dökebilir. Hastalık (koksidiyoz) ortaya çıktığında, genellikle genç yavru kedilerde veya bağışıklık sistemi zayıf olan yaşlı kedilerde görülür.

Bu parazitlerin yaşam döngüsü bağırsaklarda gerçekleştiği için hastalık belirtileri sindirim sistemi ile ilişkilidir. İshal en yaygın olanıdır ve kilo kaybı ile ilişkili olabilir. Kediler susuz kalabilir (özellikle genç yavru kediler) ve normal, eğlenceli davranışlarda bulunma konusunda isteksiz olabilirler. Sadece nadir durumlarda kusma ve iştah kaybı olacaktır. Bu semptomlar, evlat edinme, sütten kesme veya bir hayvan barınağında yaşama gibi stresli çevresel değişikliklerle şiddetlenebilir.

Şiddetli vakalarda ölüm meydana gelebilir.

 

 Koksidya vakalarında en yaygın klinik belirti, mukus veya kanla sulu olabilen ishaldir.

Diğer yaygın belirtiler aşağıdakileri içerir:

  • Kilo kaybı
  • dehidrasyon
  • Anemi
  • Değişken ateş
  • Bazı kedilerde depresyon gibi nörolojik problemler

Koksidiya ile enfekte olan tüm kedigiller semptom geliştirmez.

 

Veteriner Koksidiyozu Nasıl Teşhis Eder

 

Koksidiya bir dışkı örneği ile teşhis edilir. Bu testte dışkı maddesi, ookistlerin bir lam üzerinde toplanıp mikroskop altında incelenebilecekleri yüzeye çıkmasını sağlayan özel bir solüsyonla karıştırılır. Her koksidiya türü, tanımlanabilen benzersiz bir ookist görünümüne sahiptir.

 

Kedinin enfeksiyonu tamamen temizlediğinden emin olmak için tedavi başladıktan iki hafta sonra başka bir dışkı testi yaptırmak iyi bir fikirdir.

 

Kedilerde koksidiyoz tedavisi var mı?

Evet. Coccidia tedavi olmaksızın düzelebilir, ancak trimetoprim-sülfonamid gibi bir antibiyotik verilmesi klinik belirtilerin daha hızlı çözülmesine ve çevresel kontaminasyonun yayılmasını tamamen sınırlamaya veya tamamen durdurmaya yardımcı olabilir.

 

 

 

Köpeklerde Koksidiyoz

 

 

 

Kedilerde koksidiyoz nasıl tedavi edilir?

Koksidiya genellikle oral antimikrobiyal ilaçlarla kedilerde elimine edilir. Genellikle 5-20 gün süreyle uygulanır.

Kedinin hastalığının ciddiyetine bağlı olarak, antimikrobiyal tedavi genellikle semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için probiyotikler,

düşük tahıllı diyetler, bulantı önleyici ilaçlar ve sıvı tedavisi gibi ilaçlarla birleştirilir.

 

 

 

 

Kedinize büyük ihtimalle kedi dışkısında ve dışkıyla kontamine olmuş herhangi bir ortamda bulunan ookistleri (olgunlaşmamış koksidya) yutmaktan kaynaklanan koksidya bulaşmıştır. Ookistler, enfekte bir kedinin dışkısından geçer. Çevrede 1 sene yaşarlar ve sonunda enfeksiyona veya yeniden enfeksiyona neden olabilecek daha gelişmiş ookistlere dönüşürler. Bu olgunlaşma sekiz saat kadar kısa bir sürede gerçekleşebilir ancak genellikle yedi ila on gün sürer. Oositlerin daha olgun formu, fareler gibi diğer memeliler için de bulaşıcıdır.

 

Kediniz oositleri yutarsa, bağırsakta olgunlaşarak yaşam döngüsünü tamamlar. Bir fare ookistleri yutarsa, farenin organlarında kistleşirler ve kediniz, enfekte fareyi yiyerek enfekte olabilir.

Yavru kedilere genellikle koksidiyoz teşhisi konur, onunla doğmazlar. Doğumdan sonra, yavru kediler, özellikle yavru kedilerin keşfetme eğilimi nedeniyle, annelerinin dışkısına maruz kalmaktan enfekte olabilir. koksidiyoziz, bağışıklık sistemleri az gelişmiş olduğu için yavru kediler için özellikle tehlikelidir. Anne ookistleri döküyorsa, bebekleri onları emzirme sırasında yutabilir.

Yavru kedi yavrularının (altı aylıktan küçük) koksidyaya karşı bağışıklığı olmadığından, organizmalar çok sayıda üreyebilir ve bu da ciddi sonuçlara yol açabilir. Yavru kedi koksidyayı ilk kez yuttuktan sonra hastalığın gelişmesi yaklaşık 3-11 gün sürer. Sonuç olarak, bir koksidiya enfeksiyonundan hastalanan yavru kediler en az iki haftalıktır.

Çoğu vaka anneden kaynaklanan enfeksiyonun sonucu olsa da, bu her zaman böyle değildir. Enfekte herhangi bir kedi yavrusu, diğer yavru kedilere bulaştırabilir.

 

Yavru Kedide Oluşabilecek Sorunlar!

Kedilerde koksidiyoz için bir aşı var mı?

Şu anda, koksidiyozu önleyecek bir aşı yoktur.

  • Kediler kendi başlarına coccidia’dan kurtulabilir mi?

Asemptomatik kediler sıklıkla koksidya enfeksiyonlarını kendi başlarına ortadan kaldırır. Hastalık belirtileri olan kediler herhangi bir müdahale olmaksızın iyileşebilir, ancak muhtemelen ciddi bir rahatsızlık duyacaklardır. Enfekte kedilerin ilaçsız iyileşmesi, hastalığı uzatacağı ve enfeksiyonu diğer kedilere yayma olasılığı yüksek olduğu için önerilmez.

 

  • Koksidiya tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmeyen klinik koksidiyoz dehidrasyona, kilo kaybına, iştahsızlığa ve hatta ölüme neden olabilir.

 

  • Koksidya halıda ne kadar süre yaşayabilir?

Halılar da dahil olmak üzere, koksidyanın belirli yaşam evreleri çevrede aylarca yaşayabilir.

 

  • Evinizdeki koksidyadan nasıl kurtulursunuz?

Koksidia ookistlerinin olgunlaşmasını önlemek için tuvalet kaplarını günlük olarak temizlenmesi önemlidir. Olgun veya sporlanmış oositler, en yaygın dezenfektanlara karşı daha dirençlidir. Enfekte hayvanları tedavi etmek ve çevreyi temiz tutmak en önemli adımlardır.

 

  • Koksidya diğer evcil hayvanlara bulaşır mı?

Koksidya konakçıya özgüdür, yani kedileri enfekte eden belirli türler yalnızca kedileri enfekte edebilir. Diğer evcil hayvan türleri için risk yoktur.

 

  • Koksidya insanlara bulaşır mı?

İnsanlar kedi koksidiyozundan kaynaklanan enfeksiyonlara duyarlı değildir. Yani bulaşmaz.

  • Kedilerde koksidiya için alabileceğim ilaç var mı?

Koksidiyoz, yalnızca bir veteriner gözetiminde reçeteli ilaçlarla tedavi edilmelidir.

Kedilerde Koksidiyoz için bilgi

Kedilerde Koksidiyoz için bilgi

 

Bizim Hakkımızda Ne Dediler?