Yavru oluşabilecek sorunlar;

Birbirinden sevimli yavru kedileri, gözlerini yeni açtıkları dünyada bir dolu sağlık sorunu bekliyor. Küçük yaramazlara musallat olacak sorunları zamanında teşhis etmeniz, sizi çok üzecek daha büyük problemlerin doğmasını engelleyecektir.

  • KENE: Dışarıdaki kulak kanallarında yaşayan küçük keneler, minik kedinin huzurunu kaçırabilir. Kaşınma, başı sağa-sola sallama, tırmalama, kabuk bağlama, kulak üzerinde tüy kaybı, koyu renk dışkı belirtileri, kenelerin varlığına işaret edebilir.
  • PİRE: Dışarıdan görülebilen parazit sınıfına girer. Kedinin tüylerinin zayıf görüntüsü, tüy kaybı, kabuk bağlama, kaşınma, aşırı derecede tüy temizleme isteği ve pire pisliği, yavru kedinizdeki pirelerin neden olduğu rahatsızlıklardır.
  • SOLUCAN Özellikle bağırsaklara yerleşen bu solucanlar, kusma, ishal, halsizlik, yavaş gelişme, iştah kaybı ya da aşırı iştah, tüylerin zayıflaması karın ağrısına neden olur.
  • MANTAR Kırmızılık, kabuk bağlama, tüy kaybı, tüylerin zayıflaması ya da kırılması, deride yara, renklenme artışı gibi belirtileri vardır.
  • ENFEKSİYON Üst solunum yolları enfeksiyonuna, bakteri ve virüs türlerinin de aralarında bulunduğu bazı organizmalar neden olur. Gözlerde kızarıklık, kaşınma ve şişme, enerjisizlik, nefes alma güçlüğü, hapşırma, burun akma ya da tıkanıklığı, öksürme, dil ve damakta yaralar, başlıca belirtileri arasındadır.
  • KARINDA ŞİŞME Parazit dahil çeşitli iç hastalıklarının belirtisi olabilir. Çok yemekten de kaynaklanır. Nefes tıkanıklığı, karın bölgesinde ağrıya neden olur.
  • KUSMA Çeşitli enfeksiyonlar, ani diyet değişiklikleri, zehir, bitki gibi yabancı objeleri yemek, hazımsızlık ve bazı gıdalara karşı olan alerji, yavru kedilerin kusmasına neden olabilir.
  • İSHAL İshal ve kusma birarada olursa, tehlikelidir. Vücutta önemli derecede su kaybına yol açar. Kusmaya neden olan şeyler, aynı zamanda ishale de neden olabilir.
  • KANSIZLIK Alyuvarların azalması, iç kanama, vücuttaki parazitlerin neden olduğu enfeksiyonlar, bazı zehirler, pirelenme, bağışıklık sistemine zarar veren virüsler ve kan kanseri neden olur. Kansız olan yavru kedilerde, iştah kaybı, halsizlik, nefes alma güçlüğü, damakta renksizlik, uyuşukluk gibi belirtiler görülür.
  • İDRARLA İZ BIRAKMA Daha çok erkeklerde, seyrek de olsa dişilerde de görülür. Genellikle yavrular, ergenlik çağına girdiğinde rastlanan bir davranış bozukluğudur. İdrar yollarında bir hastalık da buna neden olabilir. Zamanında olmak kaydıyla, kısırlaştırmayla sorun çözülebilir.

KEDİLERDE DERİNİN MANTAR ENFEKSİYONU :

Yavru kedilerde en sık rastlanan mantar enfeksiyonu trikofitidir (ringworm) ve etken derinin, tüylerin veya pençelerin yüzeyinde yaşar. Kedide %90 mantar vakasına Microsporum canis denilen trikofiti sebep olur. Bu organizma köpek ve insan gibi birçok türde de enfeksiyon oluşturur.

Nasıl bulaşır ?

Mantar enfeksiyonu bulaşıcıdır. Sporlar trikofitinin enfeksiyöz evresidir ve enfeksiyon sırasında M.canis tarafından üretilir. Genelde enfekte olmuş tüylerin civarında kümeler halinde bulunurlar ve ancak mikroskopla görünürler. Enfekte tüyler kedinin etrafına sürekli dökülür. Kediler ya direkt enfekte hayvanla temasa geçme sonucu ya da bulaşmış çevreden enfeksiyon kapabilirler. Sporlar çok dayanıklıdır ve eğer tedavi edilmezse yaklaşık iki yıl canlı kalabilir. Hastalığı başlatmak için ne kadar spora gerek olduğu bilinmemektedir. Sağlam deri enfeksiyona dirençlidir. Daha önce deri hastalığı olanların veya pirelenme, bitlenme geçirenlerin sporlara maruz kaldığında enfekte olma riski daha fazladır. Mantar hastalığı genelde genç ve uzun tüylü kedilerde daha sık görülür. Genç kedilerin bağışıklık sistemlerinin tam gelişmemiş olmasının hastalığa yatkınlığı artırdığı düşünülmektedir. Uzun tüylü kedilerde de hayvanın kendini yalaması daha az etkilidir ve derisinin güneş görmesi(mantar etkeni güneş sevmez) daha zor olur.

Mantar enfeksiyonu olan kedilerde görüntü nasıl olur?

Görüntü çok değişken olabilmektedir. Bazı kedilerde çok ciddi lezyonlar olurken bazı kedilerde ise lezyonlar çok hafif hatta belirsizdir. Tipik deri lezyonları genelde ayaklarda, başta ve kulaklarda ayrı ayrı, yuvarlak tüy döküntüleri şeklindedir. Etkilenmiş bölgeyi saran tüyler kırılmış görünür. Etkilenmiş bölge genelde pul puldur ve yangılı görünebilir. Fakat mantar hastalığı genelde kedilerin birçok başka deri hastalığı ile karışabilir. Mesela pire alerjisi, simetrik kellik, felin aknesi gibi. Genelde bütün vakalarda biraz tüy dökülmesi görülür fakat yangının , pullanmanın ve kaşıntının miktarı çok farklı olabilir.

Evde ne kadar çok kedi varsa problem o kadar uzar. İnsanlarda mantar enfeksiyonu: Trikofiti genelde kediden insana geçebilir. Çocuklar daha çok risk altındadır. Hasta hayvanla direkt temas mümkün mertebe azaltılmalı ve çevrenin dekontaminasyonuna önem verilmelidir. İnsanlardaki trikofiti deride yuvarlak, yangılı bölgeler olarak veya kepekli tüy dökülmeleri şeklinde görülür. Kaşıntılı olabilir. Genelde tedaviye iyi cevap verir.