Kedilerde Kısırlaştırma

Kedilerde Kısırlaştırma, Kedilerin cinsel olgunluk dönemine girdiğini, hareketlerindeki değişikliklerden anlamak mümkündür. Kediniz her zamankinden fazla miyavlamaya, mırıldanmaya başlar. Sahibine daha yakın, daha şefkatli, devamlı sevgi istiyormuş gibi davranır. Sırtını kamburlaştırıp, kuyruğunu havaya kaldırarak, yana doğru çeker. Bu esnada ön Ayaklarıyla hamur yoğurma hareketi yapar. İdrar sayısında artış ve iştahta azalma gözlenir. İnsanlar kedilerindeki bu kızgınlık dönemi için değişik çözümler ararlar. bunlardan ilki hiçbir müdahale yapmayarak kızışma döneminin geçmesini beklemektir. Buda, kedinin her defasında fazlasıyla yıpranması, yorgun düşmesi ve sahibinin de uykusuz geceler geçirmesi demektir.

 

 Hormonal müdahale

 İkinci çözüm ise, kızgınlık döneminde kanda artan hormonlar üzerinde ters etki yaratan hormonlara başvurmak ve hastalık periyodunun atlatılmasını sağlamaktır. Ancak bu tür ilaçlar hormonal metabolizmayı kötü yönden etkileyerek bazı sistemlerde yan etki yaratmasından dolayı tavsiye edilmez!

Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu

Son yöntem ise kedileri kısırlaştırmaktır. Şuanda kısırlaştırma operasyonları 2 teknik ile yapılıyor. Bunlardan biri, yumurtalıklarının biri veya ikisi bırakılarak, rahimin alınmasına dayanır. Bu yöntemle kedi operasyon sonrası cinsel hayatına devam eder, ancak yavrusu olmaz. Bu yönteme özellikle kedisi dışarı çıkıp gelen insanlar başvurabilir. Ancak bırakılan yumurtalıklar kistlenip, iltihaplanıp yapışmalara, ciddi genital problemlere ve genellikle hormonal kökenli deri yangılarına sebep olduğundan dolayı tavsiye etmemekteyiz.
İkinci kısırlaştırma tekniği ise yumurtalıkların ve rahimin tamamen alınması esasına dayanır. Yani dişi kedi operasyon sonrası kızışma yani çiftleşme arzusu duymaz.

Kedilerde Kısırlaştırma 2 ayrı yöntem ile operasyon gerçekleştirilmekte.

  • İlk yöntemde karın bölgesinden yapılan 3-4 dikişli bir operasyondur. Bu operasyon yara büyüklüğünden dolayı geç iyileşme ve çeşitli komplikasyonlardan dolayı tercih ve tavsiye etmiyoruz.

Kedilerde Kısırlaştırma

  • İkinci yöntem kısırlaştırmada ise sol karın bölgesinden (yandan) tek dikişli bir operasyon ile iki ovaryumu (yumurtalık) ve uterusu (rahim) alarak tam bir kısırlaştırma sağlanılıyor. Operasyon yarasının tek dikiş olmasından dolayı (Operasyon Ensiz yon hattının ortalama boyutu 5-6mm’dir)  iyileşme süreci çok kısadır ve herhangi bir komplikasyon oluşmamaktadır. Bu yöntem ameliyatla kediniz operasyon yarasını yalamaya kalkması sorun oluşturmadığından dolayı yakalık veya sargı işlemi uygulanması gerek kalmamaktadır. Böylece kediniz daha mutlu olacaktır.

Uyguladığımız ve tavsiye ettiğimiz  bir yöntemdir.

  • Erkek kedilerin kısırlaştırılması dişi kedilere göre daha kolaydır ve operasyonları daha da kısa sürer.

Eğer kısırlaştırmaya karar verdiyseniz ;

  • Kedinize en az 12 saat öncesinden yemek vermeyi kesmelisiniz. (su serbest)
  • Kısırlaştırma operasyonun sonunda kedinizin tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürebilir. Bu süre içinde kesinlikle su ve yemek verilmemelidir. Kusmaya sebep olur.
  • Operasyon sonrasında kedinizi koyduğunuz mekanda keskin kokular olmamasına, bir hastanın dinlenmesine izin verecek kuytu bir köşe olmasına dikkat ediniz.
  • Operasyon sonrasında Veteriner Hekiminizin önereceği diyetleri uygulayınız.

Kedilerde Kısırlaştırma

Yanlış yapılmış operasyonlar ya da komplikasyonlar sonucunda kedinizi kaybedebilirsiniz.
Durumunda olumsuz bir değişiklik söz konusu ise vakit geçirmeden veterinerinize başvurmalısınız.
Kısırlaştırma hakkında aklınıza takılan sorular varsa bizi aramaktan çekinmeyiniz : )       

Kedilerde Kısırlaştırma Hakkında Bizi Arayın!!

Kedilerde Kısırlaştırma Hakkında Bize Yazın!!

 

Erkek Kedi Kısırlaştırma